Fapapucs(os)ok Országa - #2
2014. június 01. írta: Kaitlin

Fapapucs(os)ok Országa - #2

Fapapucs történet röviden

Na szóval, hogy a hollandok meg a fapapucsok. Állítólag a mai napig minden hollandnak van otthon legalább egy pár, bár utcára gyakran már nem hordják. Helyette hordják a kényelmes cipőket, amit már említettem az előző posztban. De hogy miért pont náluk terjedt el a fapapucs és miért azonosítják Hollandiával? A válasz pofonegyszerű: tengerszint alatt van az ország, sok a víz, unták az átázott, hideg bőr cipőt a lábukon (vagy azt, hogy mezítláb vannak) és rájöttek okosan, hogy ha fadarabot kötnek rá, akkor ezeket ki tudják küszöbölni. Szóval először csak falapokat kötöttek a cipőjükre (ezt nevezik trippennek hollandul). Ez a 16. században volt, amikor cipője csak a gazdagoknak volt, a szegényebb, főleg vidéken elő és dolgozó emberek mezítláb jártak, ezért nagy előrelépés volt ez nekik. Aztán rájöttek, hogy csinálhatnak fából cipőt is, miért ne. Nem ázik át, az állatok ha rálépnek a lábukra, akkor az sem fáj, mert attól is véd. Állítólag nagyon praktikus, mert télen meleg (meg biztos vettek bele vastag zokint, ami nem tocsogott a nedvességben, így tényleg meleg is volt), nyáron pedig hűvös. A kényelmi faktorról említést nem (nagyon) tesznek, de mivel egy darabból van kifaragva, így az illesztések biztos nem nyomták vagy törték a lábukat. Meg nem is a kényelem, hanem a praktikussága volt az, ami a népszerűségét az egekig emelte. 

Sok fapapucs.jpg

A 19. század vége felé, ahogy kezdtek megszűnni a manufaktúrák, a fapapucsok is kezdtek háttérbe szorulni. Haladtak a korral, bár tuti nem sütöttek Váncza sütőporral. Teljesen nem tűntek el és a 20. századi nagy világégések idején, illetve utána, újra  és újra divatba jöttek, mivel nem volt elegendő bőr, amiből cipőt tudtak volna készíteni, így visszatértek a jól bevált fához. Szinte minden falunak, településnek megvolt a saját maga facipő készítője, így mindenkinek megvolt a maga stílusa, szín preferenciája. Ezt gondolom jól ki is használták, hogy tudják, hogy falubeli-e az ember, akivel találkoznak vagy nem. Mondjuk ez azért is érdekes lehet, mert a mindennapi, munkás cipőjük állítólag sima volt, csak a hétvégi, "ünneplő", vasárnapi facipő volt díszített. És slussz, ennyi cipőjük volt. 

Régi fapapucs.jpg

Érdekesség még, hogy ezek a cipők nem csak cipőnek voltak jók, hanem tüzelőnek is, mikor már szétestek és nem tudták tovább hordani őket. Szóval a cipő 100%-ban ki voltak használva. Továbbá a házasulandó pároknál a vőlegény csinált ilyen fapapucsot a leendő asszonykának (aki lehet élete végéig azt hordta).
Ha valakit esetleg még érdekel több dolog is a holland fapapucsokkal kapcsolatban, itt rengeteg infót talál. 
Remélem mindenki tanult abből a posztból valami hasznosat, én nagyon élveztem!
A sok okosságot innen és innen gyűjtöttem össze nektek, a képeket pedig innen és innen

 

Még több cipő és érdekesség a facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://ciposarok.blog.hu/api/trackback/id/tr226250588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása