Bajos Magas
2015. január 31. írta: Kaitlin

Bajos Magas

A magas sarkú cipők csodálatosan szépek, de sajnos a lábainknak és a testünknek nem tesznek jót. Tévedés ne essék, ez a poszt most (sem) arról fog szólni, hogy akkor tegyük le a magasat és hordjunk helyette balerinát vagy bármilyen más teljesen lapos cipőt. Hanem arról, hogy milyen magas saroknak milyen hatása van a lábunkra, illetve az ízületeinkre és ezek alapján mindenki kiválaszthatja a maga számára legszimpatikusabb sarok méretet (kár, hogy másban nem válogathatunk ennyire nyilvánvalóan kedvünkre...). 

bajos_magas.jpg

A Stanford Egyetem tudósai végeztek egy kísérletet arról, hogy milyen hatása van a különböző méretű saroknak a térd ízületekre. Lapos, közepesen magas (3-4 cm) és nagyon magas (9+ cm) sarkú cipőkben kellett a hölgyeknek járniuk, úgy, mint ahogy amúgy is járnak. Közben pedig a térd ízületre háruló terhet, nyomást figyelték. Ez alapján az derült ki, hogy minél magasabb a sarok, a térdek annál inkább behajlítva maradnak, amikor a lábunk földet ér, ezzel jelentősen növelve a térdekre háruló terhet és az ízületi gyulladás előfordulását. Ha esetleg valaki túlsúlyos is mellé, akkor az nagyon nem tesz jót, hisz a többlet súly többlet terhelést is jelent (ezzel meggyőztem magam a hajnali tornáról). 

bajos_magas_3.jpg

A londoni Lábápolási Iskola pedig azt találta, hogy a magassarkú hordásával a nők a lábuk maradandó kársodást kockáztatják, mivel már 66 perccel a felvétel után fájdalmat okoznak (azért nem mindegyik!!). Nem feltétlenül a térdekben, de a talpakon elég jó eséllyel. Viszont a térdízületek kopására hatással van és még hátfájdalmat is okozhat. 

bajos_magas_2.jpg

Van-e megoldás? Természetesen!! A cipő sarka, amit általában hordunk, ne legyen magsabb 3-4 centinél. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell dobni a csodálatos participőinket vagy az imádott tűsarkút. Viszont kifejezetten jót tesz az egész testünknek, ha engedjük a lábainkat pihenni néha (ha máskor nem is, de hétvégén, otthon) és a nagyon magasakat hagyjuk meg a különleges alkalmakra. Így sokkal motiváltabbak lehetünk arra is, hogy még több különleges alkalmat csempésszünk a mindennapjainkba! :)

Forrás itt 

Képek itt, itt és itt

Ha Téged is érdekelnek a cipők, klikk és like!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciposarok.blog.hu/api/trackback/id/tr277108663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása