Tudod mi a jika-tabi?
2018. május 29. írta: Kaitlin

Tudod mi a jika-tabi?

Tudja valaki, hogy mi a jika-tabi? Ötlet? Valami? Igen, cipő, jó úton haladunk. De milyen cipő? Na, ez a nem mindegy! Nem akármilyen, hanem harci cipő! Méghozzá japán és második világháborús. Nem a szamurájoké volt ez, hanem már az őket követő, Új- Guineáért harcoló katonáké. Mert ugye mentek ott a területért a japánok és az ausztrálok is 1942 nyár végén, de lehet a japán katonai cipők jobban meglepték a Szövetségeseket, mint a támadásaik. Mit érdemes tudni a jika-tabiról?

A jika-tabi bakancsoknak az orrában a nagylábujj és a többi lábujj nem egy helyen volt, hanem el voltak választva egymástól, a design pedig a hagyományos japán zoknikat követte. A gumitalpú cipőt a 20. század fordulóján fejlesztette ki a Bridgestone gumigyár alapítójának a tesója. Volt gumis a családban, alapanyagból nem volt hiány. A Milne-öböli harcok után találtak egy pár ilyen bakit és ki is tanulmányozták őket, hogy minél többet tudjanak meg az ellenségről. Először azt hitték, hogy fáramászáshoz specializálódtak ezek a lábbelik. Az ausztrálok pedig eléggé tartottak a japánoktól, hisz mire az összecsapásra sor került, addigra a japánok elfoglalták a Csendes óceán jó részét arrafelé. De a Szövetségeseknek nem kellett mitől tartani, ugyanis győzelmet arattak a Milne-öbölben. A szökött japán katonáknak pedig elég rosszul jött a bakancsuk – mivel az egyedi taplimintájuk alapján az ausztrálok simán el tudták őket kapni, csak a nyomokat kellett követniük. Mi ebből a tanulság? A cipőnk talpa is elárulhat minket. Nem csak a háborúban, hanem a mindennapokban is.

jikatabi.png

 

A jika-tabit manapság a szamuráj filmekben láthatjuk. A könnyedségük és időtállóságuk miatt pedig a japán építőmunkások és kertészek is szívesen viselik őket. Másnéven nindzsa cipőként is emlegetik őket. Hát nem izgi??

Forrás és kép itt

Ha Téged is érdekelnek a cipők, klikk és like!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ciposarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2714010722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása